banner-feb22-ua.jpg
24.07.2020 14:04:00

Верховна Рада проголосувала за захист прав на торговельні марки і боротьбу з патентним троллінгом

Верховна Рада проголосувала за захист прав на торговельні марки і боротьбу з патентним троллінгом

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 2258, який посилює захист прав на торговельні марки, промислові зразки, а також бореться з "патентними тролями".

Що таке "патентний тролінг"?

Це форма зловживання власником патенту своїми правами. Компанії, які реєстрували або купували патенти на різні вироби і забороняли виробникам таких виробів їх використання. Вперше вони з'явилися в США, де і отримали назву "патентних тролів". Вони також подавали багатомільйонні позови про виплату роялті до виробників за використання їх патентів. У такій формі патентний троллінг з'явився в Європі.

Детальніше і з прикладами почитати про патентний тролінг можна тут

Що змінить новий закон в Україні?

Закон закріплює перелік підстав для відмови в реєстрації торгової марки або промислового знака, якщо вони скопійовані, а також передбачає відкриття бази даних заявок в електронній формі, щоб була можливість відмовити в реєстрації, наприклад, плагіату. Крім цього, законом уточнено порядок надання правової охорони за міжнародною реєстрацією (за Мадридською системою) і посилено покарання за порушення прав.

Відносно промислових зразків, законом передбачений додатковий критерій для захисту прав незареєстрованих зразків - індивідуальний характер. Термін дії прав - не більше 25 років (зараз 15 років). Також змінено вид охоронного документа (з патенту на свідоцтво) і введена можливість скасування свідоцтва в Апеляційній палаті до судового розгляду (боротьба з "патентним троллінгом").

Цей закон вступає в силу на наступний день після його публікації в парламентській газеті "Голос України".

Джерело: RetailersUA

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23