banner-feb22-ua.jpg
29.10.2019 17:40:00

Введено штрафи за перевезення дітей без автокрісел

Введено штрафи за перевезення дітей без автокрісел

Сьогодні, 29 жовтня 2019 року, Верховна Рада України прийняла законопроект про введення штрафи для водіїв за перевезення дітей неналежним чином, а саме – без автокрісел.

Приємно зазначити, що це рішення прийнято, зокрема з урахуванням резолюції засідання Круглого столу в УСПП з актуальних питань дитячої тематики, який відбувся 18 червня 2019 року за ініціативи організатора виставки BABY EXPO та за підтримки Українського союзу промисловців і підприємців.

Заборона перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки існувала й раніше, але штрафи не були передбачені. Від сьогодні за порушення цього правила водій отримає штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів (510 гривень). А при повторному порушенні – 850 гривень.

У пояснювальній записці законопроекту йдеться:

"Наразі, чинним законодавством не передбачено норми, яка б встановлювала відповідальність за порушення правил перевезення дітей. Безпека дітей, в такому разі, прямо залежить від усвідомленості батьків, які в більшості випадків нехтують такими правилами безпеки.

Батьки забувають, що ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, щодо користування автокріслами може призвести до загибелі дитини.

Так, випробування на безпечність демонструють: звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 135 сантиметрів.

При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, виготовленого під габарити дорослого пасажира. Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдієвішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей".

Експерти з безпеки руху акцентують увагу, що тримаючи маленьку дитину на руках під час перевезення, саме ви стаєте причиною травми чи навіть загибелі малюка. Якщо ви не пристебнуті - під час ДТП розчавите дитину власним тілом. Якщо пристебнуті – або зламаєте їй грудну клітку тиском, або не втримаєте, і дитина вилетить з авто. Коли автомобіль різко зупиняється, внаслідок інерції та імпульсу, дитина стає в 4-5 разів важчою, тому втримати її на руках стає неможливо.

Тож будьте законослухняними – бережіть себе і свою крихітку!

Інфографіка від освітнього проекту "Відповідальні батьки"

1.jpg

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23