banner-feb22-ua.jpg
15.06.2021 14:44:00

Вчені створили цифрову тканину, здатну збирати і обробляти інформацію

Вчені створили цифрову тканину, здатну збирати і обробляти інформацію

Технологія допоможе попереджати людей про зміни в їх організмах, а також виступить в ролі інформаційного носія

Вчені з Массачусетського технологічного інституту створили програмовану тканину, здатну зберігати, обробляти і перетворювати інформацію. При розробці матеріалу використовувався полімер, який можна вплести в тканину як звичайну текстильну нитку. У нього вмонтували сотні крихітних кремнієвих чіпів, пов'язаних між собою.

Йоель Фінк, старший автор дослідження, говорить, що цифрові волокна розширюють можливості тканин для розкриття контексту. Наприклад, можна буде зберігати свою весільну музику в сукні, яку ви вдягали на свято, або аналізувати приховані закономірності в людському тілі, які будуть використовуватися для моніторингу фізичної працездатності, медичних висновків і раннього виявлення захворювань. Завдяки цій аналітичної спроможності волокна коли-небудь зможуть попереджати людей в режимі реального часу про зміни показників здоров'я, таких як зниження дихання або нерегулярне серцебиття, або передавати дані про активацію м'язів або частоту серцевих скорочень спортсменам під час тренувань.

«Ця робота є першою реалізацією тканини, здатної зберігати та обробляти дані в цифровому вигляді, додаючи новий вимір змісту інформації до текстилю і дозволяючи буквально програмувати тканини», - говорить Йоель Фінк.

На прикладі створеного полотна дослідники змогли записати, зберегти і прочитати інформацію, включаючи 767-кілобітний повноколірний короткий відеофайл і 0,48-мегабайтний музичний файл. Файли можна зберігати протягом двох місяців без живлення.

За словами розробників, цифрова нитка тонка і гнучка, її можна пропускати через голку, вшивати в тканину і прати не менше 10 разів без руйнування. Вона зовсім не відчутна в процесі носіння.

Джерело: PROfashion.ru / журнал і портал про моду для професіоналів

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23