banner-feb22-ua.jpg
02.06.2021 14:12:00

В Україні обмежать обіг пластикових пакетів: на які зміни чекати

В Україні обмежать обіг пластикових пакетів: на які зміни чекати

КИЇВ. 1 червня. УНН. Верховна Рада у вівторок, 1 червня, на повторному другому читанні ухвалила проєкт закону № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Відповідне рішення підтримало 297 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

ДЕТАЛІ

Так, документ передбачає заборону розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Водночас заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів, глибиною до 345 міліметрів, довжиною до 450 міліметрів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Відповідно до проекту закону, розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі. Дані вимоги не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети за параметрами, зазначеними вище.

Згідно з документом, суб’єкти господарювання, винні у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, несуть відповідальність згідно із законом.

ШТРАФИ

За порушення зазначених норм, до суб'єктів господарювання застосовуються наступні адміністративно-господарські штрафи:

за порушення заборони на розповсюдження пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг - у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законодавча ініціатива набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Водночас, сама заборона розповсюдження пакетів та штрафи за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів вводяться в дію через дев’ять місяців з дня опублікування.

ДОВІДКОВО

Як стверджують автори законопроекту, щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Всього близько 6% від їх загального числа пізніше були направлені на переробку. В Україні на людину щорічно доводиться більше 500 викинутих поліетиленових пакетів.

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23