banner-feb22-ua.jpg
03.08.2022 07:00:00

НАС ЧЕКАЄ ПОДОЛАННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ

НАС ЧЕКАЄ ПОДОЛАННЯ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ

"Нас чекає подолання демографічної кризи": керівник пологового будинку назвав умови і дати бебі-буму в Україні

Через війну чисельність населення України може значно знизитися. Адже ситуація з демографією й до повномасштабного вторгнення була не найкращою, а тепер - й поготів. Більше того, в країні почало народжуватися набагато менше дітей, ніж навіть рік тому...

Про сьогоденні реалії народжуваності в Україні, що буде з ситуацією далі і чи чекати демографічного буму? Відповіді на ці питання в інтерв'ю Styler дав керівник пологового будинку "Лелека" Вадим Зукін.

Війна та демографія: чого очікувати Україні

Швидше за все, у короткій перспективі населення України може значно скоротитися. Причини очевидні - війна тягне за собою збільшення смертності, спостерігається погіршення стану здоров’я людей, що викликано стресами, недоступністю якісної медицини, відсутністю або несвоєчасно отриманою медичною допомогою.

Свою роль відіграє й значна кількість громадян, які рятуючись від ворожих обстрілів, виїхали за межі країни. Так, за даними ООН, з початком повномасштабної війни з України виїхали понад 7,5 млн людей, переважно жінок з дітьми. Очевидно, що частина з них вкореняться на новому місці, налагодять тамтешнє життя і не повернуться до України.

Серед іншого, вагому роль відіграє й народжуваність. Вже нині бачимо зменшення кількості нових вагітностей та зменшення пологів. Чимало жінок при надії виїхали з країни та вже народили чи народять найближчим часом в країні перебування.

Але не варто опускати руки. Адже в разі швидкої перемоги України на нас можуть очікувати значні темпи розвитку економіки. Що, своєю чергою, сприятиме народжуваності.

"Довоєнна" статистика народжуваності

За даними Держстату, у 2019 році щомісяця в середньому народжувалося 25,7 тисяч немовлят, у 2020-му - 24,5 тисяч малюків, у 2021-му - 22 тисяч діток, а на початок 2022-го - 18 тисяч новонароджених.

Наприклад, у січні 2022 року в Україні народилося 18 062 немовляти, що на 18% менше, ніж у тому ж місяці попереднього року, коли на світ з’явилася 21 931 дитина.

Якщо взяти дані столиці, то ситуація дзеркальна: у січні 2022 року у Києві народилось 1934 немовлят, у січні 2021-го - 2393 малюків, а у січні 2020-го - 2828 діток.

Проте, слід зауважити, що ситуація зі скороченням народжуваності існувала ще до повномасштабного вторгнення Росії.

Отже, демографічна картина в Україні й так була не райдужна. А війна її значно погіршила. Тому нам потрібно вже зараз думати та шукати шляхи розв’язання даного питання, розробляти план рішень та першочергових дій. І тут повинні працювати як медичні установи, так і держава.

Джерело: https://www.rbc.ua/ukr

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23