banner-feb22-ua.jpg
20.05.2020 17:22:00

21 травня Україна святкує День вишиванки. Цікаві факти та історія свята

21 травня Україна святкує День вишиванки. Цікаві факти та історія свята

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня. У 2020 році День вишиванки припадає на 21 травня.

ЯК З’ЯВИЛОСЯ СВЯТО

День вишиванки виник у Чернівцях в 2006 році. Його ініціатор - письменник, журналіст Леся Воронюк, яка будучи студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонувала ідею акції. Її підтримали інші студенти і викладачі й одяглися відповідно.

У перший рік учасників флешмобу було небагато, але з кожним роком День вишиванки набуває все більшої популярності, і в цей день надягають український традиційний одяг все більше людей не тільки в нашій країні, а й на планеті.

ЦІКАВЕ

Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. На центральному Майдані міста тоді зібралося 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

На свято у вишиванку вбираються не тільки люди, а навіть пам'ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Якось українське вбрання навіть приміряв знаменитий пісяючий хлопчик у Брюсселі.

Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.

Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ В ТРЕНДІ. СВІТОВИЙ ПОДІУМ

Протягом останнього десятиліття все більше світових дизайнерів черпають натхнення саме у українському національному вбранні – адже у ньому можна відшукати як ніжні та романтичні мотиви, так і строгі та яскраві. Так, Дольче і Габанна створили проект підтримки сімейних цінностей, обличчям якого обрали сім’ю саме з України у національному вбранні. Жан Поль Готьє створив свою українську колекцію ще у 2005 році – після відвідин України та подій Помаранчевої революції. Дизайнер один із перших використав українську вишивку у своїй колекції. Джон Гальяно, арт-директор дому Діор, створив свою колекцію 2008 році. Критики довго її обговорювали – як і більшість колекцій Гальяно. У вбранні переважали темні кольори, а обличчя моделей було вкрите сірими барвами – вони нагадували гоголівську панночку.

Гуччі використали українські мотиви у осінньо-зимових колекції 2008-2009 років, які створювала Фріда Джаніні. Колекція булла виконана у стилі «вамп» – сміливих та відвертих образах, а орнаменти вишивки були надзвичайно схожими на схеми вишивки Поділля та Гуцульщини. А Валентино для колекції весна-літо підготував і вишиті сукні, і сорочки, і навіть верхній одяг у стилі гуцульських жилетів – «камізелей» та «жупанів», у які були вбрані більшість моделей.

Італійський бренд Sportmax використовував у своїх колекціях широкі та великі орнаменти, що нагадують борщівську вишивку. Для осені 2016 року бренд підготував вишиті сукні, схожі на борщівські сорочки.

Своїми авторськими розробками світовим дизайнерам вдалось відкрити новий погляд на українську вишиванку та започаткувати етнічний тренд у гардеробі. Сьогодні вишиванку обирають не лише як одяг для певних подій у Україні, а і як повсякденний модний одяг по всьому світі.

УЧАСНИКИ BABY EXPO ТА CHILDRENS FASHION FAIR – ВИРОБНИКИ ТРАДИЦІЙНОГО ВБРАННЯ

Звичайно, не стоять осторонь і наші українські бренди. Пропонуємо вам завітати на сайти тих виробників, що найближчі нам, як організаторам виставки.

PICCOLO L

ДІБРОВА

ДЕНЬЧИК

МАЛЬВИ ТМ

СВАРГА

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23